Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Помощ-Жена


 • Влезте в профила си за да пишете
3 отговора на тази тема

#1 Силвия Стоянова

Силвия Стоянова

  Новак

 • Members
 • Pip
 • 3 Мнения:

Публикувано 11 октомври 2018 - 06:21

Здравейте :) Мда .. жена съм :D имам желание да се занимавам с заваряване :) Записах курс и след седмица ще посещавам центъра за заваряване в София (Тоест института по заваряване ) Брат ми е заварчик от 12 години но не иска да се занимава с мен и ми каза да не се захващам с тази работа защото била мръсна и неблагодарна :( . Както и да е .... Гледам клипове и се уча на неговите машини главно MIG/MAG ..но той самия не иска да ми отговаря на някой въпроси . Бях започнала да обработвам ламарина  0.2 или 0.25 не съм сигурна абе тънка беше .. и той ми каза нещо (трябва да направиш хубав провар ?!?!?! ..) следователно го попитах какво е провар и той отново не искаше да се занимава с мен :( ... А има стар заварчик дето не веднъж ми казва че имам ръка и усет за тея неща .. бихте ли ми казали какво е ПРОВАР . Найстина имам желание да се занимавам с това . Благодаря Ви.#2 Силвия Стоянова

Силвия Стоянова

  Новак

 • Members
 • Pip
 • 3 Мнения:

Публикувано 11 октомври 2018 - 06:29

Ето едно от нещата дет съм правила и получила похвали

#3 Силвия Стоянова

Силвия Стоянова

  Новак

 • Members
 • Pip
 • 3 Мнения:

Публикувано 11 октомври 2018 - 06:32

.

Прикачени миниатюри

 • 43732131_1678657445579430_2499862152446214144_n.jpg

 • Тони харесва това

#4 Тони

Тони

  Administrator

 • Administrators
 • 572 Мнения:
 • МестоположениеSofia
Contributor

Публикувано 12 октомври 2018 - 11:47

Зоната в мястото на заваряване, наречена "заваръчна зона", се разделя на области с особени свойства. Те са показани на фиг.1. заедно с геометричните елементи, характеризиращи образуваното заварено съединение: В -ширина на шева, Н - провар, d-Н - непровар, а - междина, В/Н - коефициент на формата на шева, h - усилване на шева.

 

fig6-1.gif   Фиг.1. Геометрични елементи на заваръчния шев

 

Основното изискване за получаване на висококачествено заварено съединение с определени свойства е осигуряването на "пълен провар". При челните съединения например, това може да се контролира до известна степен чрез междината (с увеличаването на междината се увеличава проварът). От технологични съображения обаче, размерът на междината е ограничен за всеки метод. При по-голяма дебелина d може да се прави подходяща подготовка на краищата - скосяване, което позволява удобно за дадената технология запълване на междината с допълнителен материал.


Пълният провар може да се получи по различни начини. За най-разпространените методи на заваряване чрез стопяване, той се осъществява чрез нанасяне на "подвар", т.е. заваръчна ивица от обратната страна на заваръчния шев, което понякога създава значителна технологична трудност.

Участъкът от основния метал, който в процеса на заваряване се подлага на нагряване до температура, при която в него се извършват изменения на структурата, се нарича зона на термично влияние (ЗТВ). Загряването и следващото охлаждане на една точка от ЗТВ се извършва по характерен за заваряването термичен цикъл. Максималната температура, при която се загрява точката, зависи от нейното положение. Най-висока е температурата по границата на стопяване, при отдалечаването на която максималната температура на нагряване се понижава.

Структурата на ЗТВ се определя от максималната температура на нагряване, химичния състав на основния метал, неговите топлофизични свойства и параметрите на режима на заваряването.

Да разгледаме структурата на ЗТВ при заваряване на обикновена въглеродна стомана, съдържаща 0,2% въглерод и при еднопроходно заваряване на челно съединение. Над сечението на съединението на фиг.6.2 е показано разпределението на максималните температури. В зависимост от температурата на нагряване и следователно, структурата и физико-механичните изменения, в ЗТВ се различават следните участъци: 1 - непълно стопяване; 2 - прегряване; 3 - нормализация; 4 - непълна прекристализация; 5 - рекристализация и 6 - стареене.

 

 


Съдбата обича смелите и помага само на тях!!!
 
 
 
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни