Към съдържанието


Снимка
* * * * * 2 гласа

КАК ДА ПОДОБРИМ ЗРЕНИЕТО СИ?


 • Влезте в профила си за да пишете
1 отговор на тази тема

#1 Тони

Тони

  Administrator

 • Administrators
 • 569 Мнения:
 • МестоположениеSofia
Contributor

Публикувано 05 септември 2017 - 04:50

КАК ДА ПОДОБРИМ ЗРЕНИЕТО СИ?

 

Прикачен файл  око.jpg   34,62K   0 Брой сваляния

 

С помощта на уникалния метод, наречен ПАЛМИНГ, можете да се справите с късогледство, далекогледство, астигматизъм и с много други нарушения на зрението. Тя е създадена от американския лекар Бейтс.

 

Посветете на тези простички, но ефикасни упражнения, не повече от 20-30 минути от времето си през деня и много скоро ще забравите за очилата.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАЗИ СИСТЕМА ОТ УПРАЖНЕНИЯ?

През 1920 г. излиза книгата на Уилям Бейтс “Лечение на влошеното зрение без помощта на очила”. Тя има поразителен ефект. Бейтс развил парадоксалната хипотеза, че зрението на човек “се срива” не от изменянето на формата и на плътността на очните лещи, както е прието да се смята в официалната медицина, а от това, че хората просто са се отучили да гледат. Ние полагаме много усилия да разглеждаме заобикалящите ни предмети, които здравото око никога не би си направило труда да разглежда. То, подобно на всеки друг орган, чувства и функционира без никакви усилия, точно както птичката може да прекара цяла нощ на една клонка, здраво крепяща се с крачета, без да се умори от това. В идеално здравите очи мускулите винаги трябва да бъдат отпуснати - тогава зеницата фокусира автоматично, настройвайки се както за далечно, така и за близко виждане. Ако ние непрекъснато се взираме в нещо, очите се пренапрягат и зрението започва да се срива. Комплексът упражнения, разработен от Бейтс, дава възможност да се научите правилно, без напрежение “да гледате на живота” и да победите не само далекогледството, късогледството и астигматизма, но дори - катарактата и глаукомата. Ще се подобри състоянието ви при травми на очите, при атрофия на ретината и зрителните нерви. Трябва да се занимавате често, но, както казахме, не по-дълго от 20-30 минути: сутрин - след събуждане, вечер - преди лягане, а денем - всеки път, когато намерите свободна минута. Това ще ви бъде само от полза, няма да ви нанесе никаква вреда. Понякога подобрението настъпва по-бързо, отколкото бихте могли да очаквате, например още в първите седмици. Но истинското подобрение настъпва след 2-3 месеца. Въоръжете се с търпение, изпълнявайте точно указанията и успехът ви е в кърпа вързан.

 

МОЖЕ И БЕЗ ОЧИЛА

Уилям Бейтс е смятал, че е вредно да се носят очила, тъй като те коригират аномалиите в зрението, но не отстраняват причините за тях. Още повече, че слагайки очила, късогледият човек така или иначе, по навик, ще напряга очите си, за да види отдалечените предмети. За далекогледството - обратно - човекът дори и с очила ще се напряга, за да прочете ситен текст например. В резултат на това, според Бейтс, зрението се влошава все повече и повече. Ако искате да възвърнете способността си да виждате ясно и отчетливо, откажете се от очилата, носете ги само тогава, когато без тях e невъзможно. Неговият метод няма противопоказания, той е подходящ за всички хора без изключение - за деца и старци, за болни и здрави. 

 

Съвети, които могат да помогнат на всеки

 

• “РАЗКЛАЩАЙТЕ СЕ КАТО МЕЧКА” Преди да пристъпите към тренировките, трябва изцяло да се отпуснете. За тази цел изпълнете следните упражнения: Застанете изправен, с крака на ширината на плещите. Погледът ви трябва да бъде насочен в далечината, в пространството - натам, накъдето “се е загледал” върхът на носа ви. Включете спокойна ритмична музика и започнете бавно и плавно да се поклащате, пренасяйки тежестта на тялото си от единия на другия крак - така, както се разклаща мечката в клетката си - и ще забележите как околните предмети “плуват” пред очите ви отначало на едната, а след това на другата страна.

 

• НАПРАВИ ГО, НАПРАВИ... Ако погледът ви през цялото време се “закачва” за околните предмети, направете първите четири завъртания с отворени очи, след това четири - със затворени и т.н., като продължавате да си представяте, че прозорецът се премества ту наляво, ту надясно. Това упражнение ще ви помогне да се избавите от навика да фиксирате неподвижно погледа си, ще подобри кръвоснабдяването и гъвкавостта на кръста, ще нормализира работата на сърцето, на белите дробове и на храносмилателната система. А за тези, които страдат от безсъние, то може да се окаже находка: направете го преди сън и цяла нощ ще спите спокойно.

 

• МАЛКИТЕ ЗАВЪРТАНИЯ СЪЩО ПОМАГАТ Сложете показалците си пред носа. Гледайки право пред себе си, плавно обръщайте глава надясно-наляво. При тези движения трябва да се появи представата, че вие заплашвате по някакъв начин пръстите си. Това упражнение можете да изпълните и по друг начин. Разтворете пръстите на ръцете си като разтворено ветрило и ги приближете към лицето си. Направете четири бавни спокойни завъртания на главата наляво и надясно, гледайки през пролуките оградата, и ще видите как тя “преплува” отначало на едната, после на другата страна. След това, без да отпускате китките, завъртете глава наляво-надясно със затворени очи още четири пъти, като си представяте, че пръстите ви се местят от една на друга страна. Можете дори да ги доближите до лицето си и да докоснете върха на носа. Повторете упражнението от 5 до 7 пъти. Това упражнение не само премахва напрежението на очните мускули, но при по-продължително изпълнение, например от 10-20 минути, облекчава главоболието и болките в мускулите, както и болковите усещания в сърдечната област и в ставите.

 

ВНИМАНИЕ!

- Седнете и се отпуснете. Гледайки право пред себе си, плавно движете главата си отгоре-надолу, от едната на другата страна, от ляво нагоре - от дясно надолу и обратно.

 

• ПРАВЕТЕ ЗАВЪРТАНИЯ С ОТВОРЕНИ ОЧИ 

Застанете пред прозореца с крака на ширина 30-35 см един от друг, сложете ръце на кръста или ги отпуснете надолу. Дишайте бавно и спокойно; не затваряйте очи, а гледайте право пред себе си. Плавно пренесете тежестта на тялото върху десния крак и едновременно с това завъртете надясно горната част на тялото си. Трябва да преместите погледа си в тази посока, в която сте се обърнали, и да се загледате в дясната стена. При това движение ще забележите с крайчеца на очите, че прозорецът “отплува” наляво. Без да прекъсвате движението, точно по същия начин се обърнете на другата страна и ще забележите, че прозорецът “отива” надясно. Тогава се загледайте в лявата стена. На всяко обръщане трябва да отделяте по 2 секунди и да направите около 100 движения. По време на упражнението не мислете за нищо странично, в главата си трябва да имате една-единствена мисъл: “Прозорецът върви надясно- прозорецът върви наляво... ” и т.н. 

 

ЗАЩО ОЧИТЕ МИ СА УМОРЕНИ?

Опитайте да се отвлечете от всякакви странични мисли и само когато постигнете това, можете да пристъпите към подходящите упражнения Какво правим обикновено, когато ни се уморят очите? Ами просто ги затваряме. Но това не е достатъчно, за да си починат очите. Самата природа е определила нашите зрителни органи да възприемат светлината, да реагират дори на малък нищожен лъч от нея, проникнал до ретината през затворените клепачи. Очите могат напълно да се отпуснат само в абсолютна тъмнина. И за да стане това, може да помогне палмингът (от английското palm - длан).

 

ВНИМАНИЕ!

• Седнете или легнете по гръб, заемете удобна поза (не се препоръчва палмингът да се изпълнява в изправено положение, защото човек може да изгуби равновесие и да падне). Изправете гръб, без да прегъвате шията. Положете под лактите малки възглавнички, или свити на няколко слоя кърпи, за да не се уморяват ръцете ви.

• Затворете очи и останете в това положение 4-5 минути, представяйки си, че цялото ви тяло става меко и черно и се “разтича” по повърхността, върху която сте легнали. Или пък си въобразете, че летите на вълшебно килимче над морето или над зелената гора. Опитайте да се отвлечете от всякакви странични мисли и само когато постигнете това, можете да пристъпите към палминга.

• Свийте дланите като лодчици и ги сложете една върху друга на кръст, така че краят на кутрето на едната ръка да легне върху края на кутрето на другата. След това вдигнете ръце и леко ги отпуснете върху лицето, така че нито един лъч светлина да не попадне върху очите. Това можете да проверите по следния начин: без да махате ръце от лицето, се обърнете към слънцето или към лампата и повдигнете клепачи: ако забележите, че някъде се прокрадва малък лъч, променете леко положението на дланите и ще видите, че ще се получи.

• А сега отново затворете очи и известно време останете в това положение. Не напрягайте китките, не натискайте очите с ръце. Вече нищо не виждате, нали? Тъмнината е пълна, върху ретината не попада светлина. Пред вас, като на екран на телевизор, ще се появяват точки, щрихи, фигурки... Това се случва, защото очите ни, свикнали да се напрягат, не си почиват дори в тъмнината. Колкото са по-ярки фигурките, които виждате, толкова е по-силно напрежението. Мислено можете да видите абсолютно черно поле само тогава, когато мускулите на очите са изцяло отпуснати и разхлабени. А защо нашата цел е да достигнем такова състояние, при което целият екран на нашия вътрешен “телевизор” да бъде съвсем черен? Много просто: трябва само да си представите черен цвят - толкова черен, че да не би могло да бъде по-черен от това. Дори ако отначало ви се “бъркат” причудливи светещи фигурки, не се тревожете, почакайте няколко минути - те постепенно ще изчезнат и накрая ще видите равна черна маса. Ако не ви се удаде да направите това, вземете някаква черна вещ - рокля, шапка, черен картон, каквото и да е, и го поставете на такова разстояние, на което добре да го виждате. Наблюдавайте го 3-4 минути. След това затворете очи, отново сложете отгоре длани и се опитайте да си спомните предмета, който сте гледали допреди малко. Ако това се получи, то и фонът, който го обкръжава, също ще стане черен - вярно, само за 3 до 5 секунди. За да задържите колкото се може по-дълго време във въображението си черния цвят, си представяйте един след друг различни черни предмети.

 

КОГА ЗРЕНИЕТО СЕ ПОДОБРЯВА ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ?

“Висшият пилотаж” при нашите упражнения е да се запази черният цвят в паметта дори тогава, когато отворите очи. “В този момент зрението на човек - пише Бейтс - се подобрява за дълго време. Трябва да се стремите към достигане на максимална степен на отпускане и разхлабване - само така можете да получите непрекъснато подобряване на зрението. Но дори и малко подобрение ще ви бъде много от полза”. Впрочем, черното поле, което трябва да извикате в своето въображение, не е задължително да бъде голямо: достатъчна е една малка черна точка - например тази, която стои в края на това изречение. Опитайте се да изпълнявате това упражнение колкото се може по-често: както показва практиката, то е полезно и достатъчно за подобряване на зрението, дори за пълното му възстановяване. А сами виждате, че това упражнение може да се прави на всяко място и по всяко време.

 

СПОМНЯЙТЕ СИ ПРИЯТНИ СЛУЧКИ!

Какво трябва да направите, ако не успеете да видите нито черен, нито какъвто и да е друг цвят? Тогава просто си спомнете приятните епизоди и случки от собствения си живот, спомнете си сцени от филми, от красиви романтични пейзажи и т.н. Много полезно е да си представяте широки открити пространства: море, безкрайни поля, горски пейзажи. Установено е, че подобен род спомени успокояват психиката. Но ако “се затворите” в усойно място или в закрито пространство, дори и в уютна стая - не става: подобен род картини възбуждат нервната система. Колкото по-отчетливи и ясни са спомените, толкова по-добре. Опитайте се да възпроизведете в паметта си малките детайли и нюанси: това може да бъде прекрасна и нежна мелодия, чуруликащи птички, жасминов аромат. “Ако вие можете отчетливо да си спомните тракането на часовника, някоя миризма или вкус, вашата психика ще бъде в идеално състояние на покой” - е написал Бейтс. Но ако по време на сеанса не видите нито черен, нито какъвто и да е друг цвят и не ви “посетят” никакви спомени, просто се концентрирайте върху дишането и спокойно поседете или полежете, бавно и спокойно броейки до 100. 

 

ДВИЖЕТЕ ОЧИТЕ! ТОВА Е ПОЛЕЗНО

Основният закон на зрението е движението. Нормалните очи осъществяват множество премествания за секунда. Когато ние се опитваме да разгледаме нещо и с усилие на волята фиксираме погледа си в определена точка, напрежението в очните мускули нараства и зрението се влошава.

• За да се избегне това, запомнете следното

- Когато гледате някакъв предмет, без да откъсвате поглед от него, винаги се опитвайте да преместите очите си от една негова част на друга. Ако обектът е малък (по-едра буква или пламъче на свещ например), премествайте погледа от лявата към дясната страна и от горната към долната. Ако пък е доста голям обект, много полезно е да направите “пътешествие” по целия контур, като обръщате главата в тази посока, в която се движат очите ви. - Отправяйки очи от една страна към друга, не дръжте главата си неподвижно - обръщайте я натам, накъдето сте насочили погледа си.

• Не трябва

- Да премествате поглед, държейки главата неподвижно.

- Да обръщате очи на една страна, а главата - на друга.

- Да продължите да наблюдавате предмета, обръщайки глава.

 

ЦВЕТНАТА ГАМА ЛЕКУВА

Понякога на човек се случва, колкото и да се старае, да не му се удаде да види черния лечебен цвят, за който говорихме в горното упражнение. Не се отчайвайте, ако и вие не успеете. Вместо черен, можете да си изберете всякакви други цветове - бял, жълт, син, розов, дори яркочервен. Условието е едно: те задължително трябва да ви харесват. А тези, които нямат любим цвят? Тогава просто си представете предмети със зелен цвят. Доказано е, че той оказва разхлабващо, отпускащо и успокояващо въздействие не само на очите, но и на всички органи като цяло. Техниката тук е същата, както и с черния цвят. Постарайте се да виждате мислено един след друг няколко зелени предмета - листа на дървета, зелена рокля, зелена кола и т.н., дотогава, докато фонът, на който те се появяват, не стане съвсем зелен. А след известно време, когато очите ви се научат да се отпускат, опитайте да направите това упражнение, представяйки си черен цвят.

 

МИГАНЕТО ПОДОБРЯВА ЗРЕНИЕТО

Уилям Бейтс бил убеден: за да се възстанови зрението, трябва колкото се може по-често да се... примигва. Мигането е естествен миханизъм, с помощта на който очите се отпускат. За да се научите да мигате по всички правила, ще ви помогнат следните упражнения: Нарисувайте с черен туш върху лист таблица, подобна на тази в очните кабинети. На най-горния ред буквите трябва да бъдат най-големи. На втория, третия ред - съответно все по-малки, на десетия - най-малки. Основното в случая е те да бъдат абсолютно черни, запълнени отвътре.

 

ВНИМАНИЕ!

• Закачете таблицата на стената и застанете на разстояние от 3 до 5 метра от нея. Свийте дясната длан на лодка и закрийте с нея дясното око. В продължение на 5 минути четете таблицата на глас, като едновременно с това мигате и се люлеете наляво и надясно. След това повторете упражнението с лявото око. Правете това упражнение колкото се може по-често, дори трябва да ви стане навик. Това ще помогне на очите ви да оздравеят.

 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

За да бъдат очите ви в добра форма още от сутринта, веднага след пробуждане правете следните упражнения: 

1. Изтегнете се в леглото и няколко пъти се обърнете от едната на другата страна. Дишайте равно и дълбоко. 

2. Отворете широко очите и устата си - това ще помогне да спадне напрежението в очните и в лицевите мускули. Повторете процедурата от четири до шест пъти. 

3. Присвийте силно очи, след това бавно и спокойно помигайте 12 пъти - така, както пеперудата маха с крилца. Повторете серията шест пъти. 

4. Повдигнете вежди и задръжте така, докато не се появи усещане, че кожата около ушите започва да се движи. А сега размърдайте ушите 10-20 пъти, без да отпускате веждите. И се усмихвайте постоянно - това не само ще помогне да изпълните упражнението правилно, но и ще почувствате, че тежестта, която лежи върху очите ви, е изчезнала.

5. Държейки пръст пред носа си, направете 20-30 малки завъртания. 

6. Лежейки по гръб, в продължение на 5 минути правете палминг, като подложите под лактите си възглавнички. 

7. Станете от леглото и в продължение на 2 минути правете големи завъртания. Тези упражнения могат да се изпълняват и вечер, като големите завъртания трябва да се правят в началото, а малките - в края.


 • Тони и pepino харесват това
Съдбата обича смелите и помага само на тях!!!
 
 
 

#2 Тони

Тони

  Administrator

 • Administrators
 • 569 Мнения:
 • МестоположениеSofia
Contributor

Публикувано 15 януари 2021 - 10:59

Наръчник за подобряване на зрението

 

Формат: PDF

Страници: 32

Прикачен файл  Наръчник за перфектно зрение_Howto_Fix_Your_Eyes_BG.pdf   590,84K   2 Брой сваляния


Съдбата обича смелите и помага само на тях!!!
 
 
 
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни