Към съдържанието


Снимка
* * * * * 1 гласа

Кембър, кастър и сходимост. Какво значат?

кастър сходимост Кембър

  • Влезте в профила си за да пишете
Няма други мнения в тази тема

#1 Тони

Тони

    Administrator

  • Administrators
  • 569 Мнения:
  • МестоположениеSofia
Contributor

Публикувано 28 януари 2017 - 06:13

Кембър, кастър и сходимост. Какво значат?

 

Правилните настройки на колелата на автомобила ви са важни за вашата безопасност, както и за живота на самата техника. Чрез настройките четирите колела се фиксират така, че да контактуват максимално с настилката, както и да вървят с минимално усилие. Всяко Е36 има регулиране на сходимост, а с модифицирани опорни тампони на предните амортисьори, може да има още две настройки - кембър и кастър

Най-широко дискутираният от трите елемента е кембър. Ъгълът на кембъра се измерва в градуси на вертикалното положение на колелото спрямо настилката. Ако колелото е перфектно перпендикулярно на асфалта, кембърът е 0 градуса. За отрицателен кембър се счита когато разстоянието между горните краища на колелата е по-малко от разстоянието на долните краища. И респективно обратното е положителен кембър

 

100304-wheel-alignment-camber-illustration-negative.jpg

 

Отрицателният кембър стана известен главно заради визията си. Но има и някои други доста важни предимства, които се отразяват главно в пътното поведение. Всеки по-агресивен шофьор ще се радва, ако колата му завива като полудяла. Това може да стане, когато осите му са настроени с отрицателен кембър. Това има и своите минуси: по време на ускорение при движение направо, колелата ще имат по-малка контактна площ с асфалта. 
При отрицателен кембър двете колела от една ос бутат една срещу друга, което като цяло не е проблем, стига и двете колела да са в допир с асфалта и да имат еднакво сцепление. Когато някое от тях загуби сцепление, другото вече няма равнодействаща сила и колата ще завие в посоката на колелото, което е изгубило сцепление. 
Нулевият кембър ще гарантира равномерно износване на гумите, но ще намали сцеплението в бърз завой. 
Оптималният кембър не е число, което ще прочетете тук. Той се генерира след много опити по различни настилки и точно определеният ви стил на шофиране.


Кастър
Кастърът ъгъл, който се формира между офсетът между шарнира на кормилния накрайник и горното окачване на амортисьора (ако си го представим като права линия) и оптималната вертикала. 
Позитивният кастър ще направи колата ви по-стабилна при високи скорости и ще подобри завиването и. 

 

100304-wheel-alignment-caster-positive.jpg

 

Сходимост
Най-лесна за визуализация е сходимостта. Тя представлява ъгълът, който се образува между всеки две колела от ос (погледната колата отгоре). Много прилича на това, което виждате, когато сте прави и погледнете краката си (от там между другото идва и терминът Тое). 
Със сходимост в граници си гарантирате еднакво износване на колелата. Ако колелата са разчекнати или събрани едно към друго, те ще теглят или бутат едно към друго, заради сцеплението им с асфалта. Понякога сходимостта може да бъде пожертвана с цел стабилност при по-ентусиазирано шофиране. 
Позитивен градус означава, когато колелата започнат да бутат едно в друго (предните им краища са събрани един към друг). По този начин се нарушава стабилността в завой, но при идеални пътни условия (равни пътища), автомобилът ще върви почти сам в права линия.
Автомобилите със задно задвижване имат лек позитивен градус на настройка на задния мост, който коменсира задвижването чрез силите, предавани от двигателя. 
Колите с предно предаване често се настройват с отрицателен градус, защото окачването им работи така, че когат е подадена газ колелата дърпат напред и зануляват градуса на ъгъла. 

Негативният градус подобрява завиваемостта. Когато автомобилът започне да атакува крива, вътрешното колело ще е по-завито към завоя от външното, а тъй като радиусът му на завой е по-малък от колкото на външното, вътрешното ще издърпа колата в тази посока. 
Негативният градус влошава поведението при движение в права линия. 


Източник: БМВ Форум


Съдбата обича смелите и помага само на тях!!!
 
 
 

Теми съдържащи: кастър, сходимост, Кембър

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни